Årets nytårstale. Hvem kan man stole på ? | 2rethink furniture

Årets nytårstale. Hvem kan man stole på ?

January 08, 2023

Årets nytårstale. Hvem kan man stole på ?

2023 er startet og det er tid til lidt reflektion over hvad dette nye år vil vise på indretningsfronten. 2022 var klart et år hvor ordet bæredygtighed igen blev diskuteret. Vi er nemlig stadig ikke rigtige enige om definitionen og derfor oversætter leverandører det meget forskelligt og designere og arkitekter prøver lidt febrilsk at holde sig fast til førende internationale standarder og mærkningsordninger for ikke at lave fejl. 

Alligevel går det galt, senest med et stort byggeri i Jylland som troede de havde købt bæredygtigt FSC træ til facaden men trods fin mærkning viste det sig at det alligevel ikke var tilfældet. Træet kom fra Canada fra ulovlig skovhugst. Tilbage står en kunde i god tro men med dårlig smag i munden. 

Det vil sætte spor her i 2023. Det at bygherre og arkitekt skal være sikker på hvad man køber. Selvom der er fine mærker - er mærkerne så valide? Hvilket er bedst ? Allerede for 10 års siden viste jeg powerpoint slides med over 100 grønne mærker alt fra Fair Trade produkter, Svanemærke til FSC. Umuligt at gennemskue den grønne jungle - måske er der mere end 200 "grønne" designmærker idag. 

Så hvad er mit råd så til dig som vil handle bæredygtige møbler og designmaterialer. Er 2rethink 100 % til at stole på ?  

Svaret er nej, du må ikke stole blindt på nogen, ikke os eller andre. Men bruge din sunde fornuft og finde det rigtige mest bæredygtige valg for din virksomhed. Finde de design og leverandørparametre som betyder noget for jeres virksomhed. Måske er det bedre at købe et friskt dansk æble end det økologiske mærkeæble fra Spanien. Måske er det bedre at købe en stol fra Holland lavet af hamp end en grøn mærket stol fra Danmark primært lavet af stål fra Kina ? Du må finde ud af det. Vi giver valg og muligheder. Du må hakke dig gennem junglen. Sorry sådan er livet - ingen lette løsninger. Det er jo også det sjove; at lære at navigere, træffe valg ud fra egen strategi.

Vil vi hjælpe med strategien og gøre det bedste vi kan ? og stille så mange relevante spændende møbler og materialer på hylderne ? - ja selvfølgelig! Er løsningerne 100 % bæredygtige ? Nej nok ikke 100 % - men vi gør det så godt vi kan, fortæller sandheden, stræber dagligt efter at gøre det endnu bedre, kontrollerer hele tiden leverandører og presser dem til endnu bedre miljømæssige valg.  Så kom med på rejsen mod en mere bæredygtig hverdag start 2023 med at gentænke

Godt nytår ! Mvh Jens Mathiasen